Notice: Array to string conversion in /home/femkeakke/domains/femkeakkerman.nl/public_html/wp-content/themes/template/includes/social.php on line 40
Array
Een SRT bestand. Wat is het en hoe maak je het?
Met een SRT-bestand wordt jouw video op de juiste manier ondertiteld. Lees hier hoe dat werkt en hoe je het maakt.
Een SRT-bestand is een gecodeerd bestand die per seconde aangeeft welke tekst wanneer in een video getoond moet worden. Dit kan je zelf aanmaken en vervolgens uploaden naar het medium waar je de video met ondertiteling wilt tonen, YouTube, Facebook of Linkedin bijvoorbeeld. Let op, een SRT-bestand uploaden is (nog) niet mogelijk bij Instagram, daar zou je ervoor kunnen kiezen de ondertiteling in de video te laten branden.
Zo maak je een SRT-bestand
Er zijn verschillende tools waar je een SRT-bestand in kunt aanmaken. De goedkoopste en makkelijkste optie is YouTube zelf. Je upload jouw video naar YouTube en terwijl je het upload kan je kiezen voor geautomatiseerde ondertiteling. Dat betekent dat er op basis van de audio automatisch tekst gegenereerd wordt en op het juiste moment in jouw video wordt geplaatst. Bekijk hier hoe je dat doet:
Zo ondertitel je jouw video met YouTube (als je dus nog geen SRT-bestand hebt).
Lees in deze blog de voor- en nadelen per ondertiteltool.
SRT-bestand of de ondertiteling in je video branden?
Er zijn 2 manieren om ondertiteling aan je video toe te voegen. Je maakt een SRT-bestand aan of je brandt de ondertiteling in je video. Een SRT-bestand is een gecodeerd bestand die per seconde aangeeft welke tekst wanneer in een video getoond moet worden. Dat kan je tegelijkertijd met het video-bestand uploaden naar onder andere Linkedin, Facebook en YouTube (niet op Instagram!). Met het branden van de ondertiteling in een video zorg je ervoor dat de video als tekst daadwerkelijk in de video staat.
3 redenen om de ondertiteling in je video te branden
-
-
- Je kan niet bij alle social media kanalen een SRT-bestand toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld niet bij Instagram en TikTok.
- Door ondertiteling in je video te branden kan je helemaal zelf bepalen in welke stijl, kleur en grootte je dit doet. Dus bijvoorbeeld in jouw eigen huisstijl.
- De ondertiteling van een SRT-bestand laat zich niet altijd direct zien, dus heb je nog het voordeel van ondertitelen niet.
-
3 redenen om gebruik te maken van een SRT-bestand
-
-
- Als je de video op YouTube in meerdere talen wilt ondertitelen. Dan kan je meerdere talen uploaden onder dezelfde video en kunnen de kijkers zelf kiezen welke taal ze willen zien. (Net als bij Netflix bijvoorbeeld). Let op, dit kan alleen bij YouTube en Vimeo. Bij Linkedin & Facebook kan je niet meer dan 1 ondertitelingsbestand uploaden.
- Als vindbaarheid op Google en YouTube voor jou heel belangrijk zijn. Aan de hand van het SRT-bestand kan YouTube beter zien waar de video over gaat en kan jouw video mede dankzij de ondertiteling sneller bovenaan de zoekresultaten verschijnen. (Let op, dit is wel maar een klein onderdeel waar YouTube naar kijkt)
- Als je geen budget hebt voor een programma om de ondertiteling erin te laten branden. Dan kan je gratis YouTube gebruiken voor het SRT-bestand.
-
Je kan natuurlijk ook voor beide gaan. Dat je de video waar ondertiteling in gebrand is gebruikt voor social media en dat je bij YouTube de video zonder ondertiteling upload en daarbij het SRT-bestand. Bij Veed.io en Triple8 heb je beide. Bij YouTube kan je alleen een SRT-bestand aanmaken en er niks in laten branden.
Smartphone Video & Vlog Cursus
Een video ondertitelen is de laatste stap in het edit-proces. Wil je zelf leren monteren of beter leren hoe je een toffe en professionele video maakt? Schrijf je dan in voor de Smartphone Video & Vlog Cursus.
Interesse in
de cursus?
Of nog een vraag.